Kiedy męczy Cię już zimowa aura i marzysz o wiośnie, nic tak skutecznie nie poprawi Ci nastroju, jak smaczna i pożywna sałatka. Będzie jak zapowiedź zbliżającej się zmiany, doda Ci energii, a Twojej cerze blasku. Jak sprawić, żeby jej zimowa wersja była nie tylko smaczna, ale i pożywna oraz dostosowana do potrzeb Twojego organizmu w tym trudnym dla niego okresie? Dodając do niej coś na ciepło.

Ciepły dodatek Przepis na zimową wersję sałatki jest dziecinnie prosty. Do składników, oprócz swoich ulubionych warzyw, musisz dołączyć tzw. ciepły dodatek. Na pewno znajdziesz w swojej kuchni mnóstwo rzeczy, które nadają się do tego idealnie. Możesz wykorzystać wszelkiego rodzaju kasze (gryczana, kus kus, jęczmienna), które są bogatym źródłem białka i błonnika. Podobne właściwości mają makarony, które najlepiej smakują w wersji razowej i w takiej też postaci są najzdrowsze. Z surowymi warzywami dobrze komponują się też grzanki, które możesz zrobić sama, w dowolnej formie, wykorzystując do ich przyprawienia czosnek, ostrą paprykę, czy zioła prowansalskie. Tak uzupełniona sałatka – z makaronem, kaszą, czy grzankami – na pewno będzie bardzo sycąca zdrowa i, co najważniejsze, smaczna.

Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie jednego ze składników warzywnych na ciepło. Szczególnie popularne są pieczone ziemniaczki z ziołami. Wystarczy je pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi ziołami, posypać wiórkami masła i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na około 40 minut. Choć ich przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, to ich smak w stu procentach rekompensuje oczekiwanie. Podobnie jak dodane do zimowej sałatki duszone pieczarki, cukinia z czosnkiem, czy bakłażan, które jednak przyrządzić można zdecydowanie szybciej. Wystarczy wrzucić pokrojone warzywa na rozgrzaną oliwę, odpowiednio przyprawić według własnego gustu i następnie wymieszać z zresztą warzyw. Gwarantujemy, że tak przyrządzona sałatka dostarczy Wam wyjątkowych kulinarnych doznań i może choć trochę przybliży wiosnę. Więcej pomysłów i przepisów, a także kursy i warsztaty gotowania na twojkucharz.pl