Restauracja Pod Baranem

Choć szczycimy się tym, że nasza polska, prawdziwa kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, to można dostrzec pewne podobieństwa. Nie są to te same przepisy, ale czuć inspirację z jednej i drugiej strony – co prawda, nie jest to miejsce na zastanawianie się – kto od kogo czerpał pomysły, co było pierwsze, ale fakt o podobieństwach można traktować jako komplement, zaletę i sposób na reklamę – bo różna interpretacja podobnego przepisu pokazuje wszystko to, co najlepsze na naszym rynku, to swoista reklama regionalnych produktów, których już nie znajdziemy poza granicami Polski!

Nasza kuchnia charakteryzuje się świeżymi produktami, korzystaniem z tych regionalnych, lubimy zioła, przyprawy, kolorowe dodatki. A w dodatku wszystko to, musi być smaczne „jak u mamy”! Nasza gastronomia kształtuje się od wieków i w wielu przepisach czuć mocną inspirację różnymi wydarzeniami, które odbiły się na naszej kondycji. To co prawda, odróżnia nas, ale też i powoduje, że czuć podobieństwa – głównie do kuchni tureckiej, rosyjskiej, francuskiej, a nawet włoskiej, żydowskiej czy nawet niemieckiej! Zobacz, czym charakteryzują się te podobieństwa?

Magia produktów!

Podobieństwa można wyszukać na podstawie produktów, które są wykorzystywane w wielu daniach naszej kuchni, w porównaniu do tych zagranicznych. Można tutaj przytoczyć wiele przykładów – od herbaty z cytryną i cukrem (która czerpała inspirację od popołudniowego parzenia z Anglii), po ryby czy mięsa, które wybieramy jako główny akcent na talerzach.

Użycie kaszy, ryżu, czy nawet ziemniaków – to czerpanie inspiracji z różnych kuchni. Podobnie warzywa, które lądują w naszym menu. Przykładowo – buraczki, ogórki kiszone, szczaw, botwinka – dla ciekawostki powiemy, że tutaj jest to wspólna domena dla kuchni słowiańskich. Dlatego też znajdziemy wiele podobieństw w kuchniach naszych najbliższych sąsiadów. To jednak tylko początek naszej listy!

Zsiadłe mleko, różne sosy, dipy, marynaty i zupy – tutaj też doszukamy się pewnych podobieństw jak nie inspiracji – chociażby z kuchni bałkańskiej! Przy tych rozwiązaniach związanych z inspiracjami i podobieństwami zauważmy, że nawet korzystając z zagranicznych przepisów w naszej kuchni, potrafimy tutaj przemycić nasze dziedzictwo! Korzystamy z regionalnych produktów, które są tutaj bardzo istotne i wręcz pożądane. Dlatego może i są pewne podobieństwa to w rezultacie te wszystkie przepisy totalnie się różnią. Może być tak, że ten sam przepis będzie smakować inaczej, gdy przygotujemy go w Polsce, a we Włoszech. To nasza tajemnica, której zazdroszczą nam szefowie kuchni na całym świecie.

Serdecznie polecamy i zapraszamy do odwiedzenia resturacji:

Pod Baranem