W Krakowie mieści się naprawdę wiele włoskich restauracji i pizzerii, w których możemy zjeść najsłynniejsze włoskie danie, czyli pizzę. W ogóle można chyba stwierdzić, że jest to już danie międzynarodowe i nie trzeba otwierać włoskiej restauracji, aby zjeść dobrą pizzę.

Czy jednak jest to prawda? Możemy zjeść tak zwaną polską pizzę, czyli z mnóstwem dodatków, na grubym cieście, oblaną sosami o różnych smakach. Ale czy to jest pizza włoska? Nie do końca. Na szczęście w Krakowie jest też kilka bardzo dobrych, prawdziwych włoskich restauracji, które hołdują tradycji i gdzie można zjeść pizzę w oryginalnym wydaniu. Jeśli wybierzemy się do któreś z nich, możemy skosztować tego, co prawdziwy Włoch nazywa pizzą.

Już w okolicach Rynku głównego znajduje się kilka takich restauracji, więc bez problemu do nich trafimy. Ale po czym poznać prawdziwą, dobrą pizzę włoską? Najpierw czas przygotowania. Nie powinien być zbyt krótki, ani za długi. Czas oczekiwania na pizzę w dobrym włoskich lokalu powinien wynosić maksymalnie 30 minut. Ilość składników na pizzy nie powinna być duża. Już w menu zobaczymy, że jeśli znajdziemy tam pizze o nazwie „kebab”, „wypas” czy „wiejska”, to na pewno nie będą one miały wiele wspólnego z tradycyjnym, włoskim daniem. Jeśli chcemy spróbować prawdziwej pizzy we włoskim wydaniu, wybierzmy klasyczną margerittę, czy capriciosę. Jeśli kelner zapyta nas o sos – to błąd. Prawdziwą włoską pizzę je się wyłącznie z oliwą z oliwek, albo bez niczego. Nasze czosnkowe sosy zabijają cały smak. Na koniec ciasto – powinno być cienkie i chrupiące, ale niezbyt wypieczone. Po tym poznamy, że jemy pizzę, a nie drożdżowy placek ze wszystkim, co było w lodówce.

Jeśli skosztujemy dobrej pizzy poczujemy smak dobrej mozzarelli, aromatycznej bazylii, słodycz pulpy pomidorowej, ostrość przypraw. W Krakowie jest co najmniej kilka dobrych włoskich restauracji, w których możemy skosztować takiej idealnej, aromatycznej i pysznej włoskiej pizzy – ale trzeba dobrze szukać, by na nią trafić.