Zazwyczaj przygotowanie do zimy, a co za tym idzie kupowanie opału w postaci węgla, koksu lub drewna zaczyna się późnym latem lub wczesną jesienią. Działając w ten sposób mamy możliwość podsuszenia go, aby w momencie konieczności użycia go był w stanie nadającym się do rozpoczęcia sezonu grzewczego.
Gdzie kupić dobry opał?
W odpowiedni do naszego pieca opał zaopatrujemy się w kilku wybranych miejscach – może to być market budowlany z szerokim asortymentem produktów dla domu, również z paliwem do pieców i kominków, składowisko opału, lub wydzielony teren przy kopalni – gdy w grę wchodzi węgiel.
Skład opału można znaleźć w wielu miastach, najwięcej ich jest w rejonie województw, w których wydobywany jest węgiel kamienny i brunatny, a także przetwórnie (koksownie) produkujące z węgla koks.
Zakup opału na składach opałowych to najbardziej popularna metoda nabywania węgla czy koksu. Znajdziemy tu ogromny wybór gatunków węgla posegregowanych według rozmiaru, oznaczonych odpowiednim kodem i nazwą, a także oznakowanych klasą kaloryczności.
Ocena stanu węgla w wybranym składzie opału
Jak wiadomo opał opałowi nierówny, a składy opału czasami dopuszczają do drobnych nieprawidłowości, więc przy zakupie większej ilości należy dokładnie sprawdzić kilka ważnych rzeczy, którymi są:
- rozmiar poszczególnych ziaren węgla – najpopularniejszy to groszek, w którym wielkość ziaren jest odpowiednia do wielkości komór spalania w domowych piecach,
- jego kaloryczność – im bardziej czysty węgiel tym jego kaloryczność jest wyższa, lecz wzrasta również jego cena,
- wyszczególnienie domieszek występujących naturalnie w węglu – zbyt duża ilość powoduje jego żużlowanie się podczas spalania i zapychanie pieca,
- wygląd i kształt węgla – głęboka czerń gwarantuje czysty węgiel, natomiast domieszki jakichkolwiek kolorów oraz ogólny odcień szarości poszczególnej bryły, zwiastuje obecność kamienia w węglu, świadczący o jego niskiej kaloryczności. Kamień występuje w naturalnych złożach, lecz w sortowni następuje jego oddzielenie od węgla i składowanie w innych miejscach,
- ciężar poszczególnych ziaren – prosty test pozwoli na sprawdzenie, czy węgiel nie jest poprzerastany kamieniem, wystarczy spalić bryłę i przesiać powstały popiół – jeżeli nie znajdziemy w nim żadnych innych odpadów, węgiel jest w czystej postaci.
Skład węgla
Węgiel ze składów opału położonych poza kopalniami przeważnie pakowany jest w papierowe worki. Taka metoda jest dość często praktykowana – każdy worek można przenieść na miejsce przeznaczenia dużo wygodniej niż w wiaderkach czy innych pojemnikach, lecz trudno jest ocenić czy właśnie nabyty węgiel jest dobrej jakości. Kupując z kolei węgiel luzem, musimy zaopatrzyć się w odpowiedni transport by przewieźć go w miejsce składowania, ale przedtem mamy możliwość dokładnego obejrzenia nabywanego towaru.
Reasumując – wybierajmy składnicę opału polecaną przez osoby często z niej korzystające, ponieważ tylko takie cieszą się pełnym zaufaniem klientów.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz