Tradycyjne polskie dania to bomby kaloryczne. Kotlet smażony na głębokim tłuszczu, pierogi z zasmażką, czy pieczona golonka, nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu. Można jednak kuchnię polską nieco odchudzić.
Jesień to pora roku, kiedy możemy wprowadzić do diety świeże, zdrowe składniki. Warto skorzystać z dobrodziejstw tej pory roku, sięgając po plony jesieni w przygotowaniu zup, przekąsek, a także sałatek. Dbając o dobór odpowiednich składników, a także kaloryczność potraw, decydujmy się na przyrządzanie smacznych i zdrowych posiłków.
Dania kuchni polskiej mogą być naprawdę zdrowe
Jesienią najlepiej sprawdzą się zupy, to one rozgrzeją i dostarczą organizmowi niezbędnych składników. Jesień to królestwo dla zbioru warzyw. Dojrzewa dynia, cukinia, buraki. Zupy krem z nich przygotowane są smaczne, a przede wszystkim lekkostrawne. Podane z dodatkiem grzanek z ciemnego pieczywa smakują najlepiej.
Sezon na brukselkę trwa w najlepsze. To cenne warzywo wykorzystywane zarówno w przygotowaniu zup, jak i sałatek. W połączeniu z kaszą jaglaną, bądź gryczaną, z dodatkiem ziół i przypraw smakuje wyśmienicie.
Dynia to nie tylko składnik zup, świetnie nadaje się do przyrządzenia kopytek, zastępując nią ziemniaki w tradycyjnym daniu. Świetnie nadaje się tez na placki, a także pasty, które z powodzeniem można zastosować w innych daniach.
Dla osób, które cenią potrawy mięsne na stole, dobrym pomysłem jest faszerowanie go warzywami. Mielony kotlet z dodatkiem grzybów, brokułów, czy innych warzyw smakuje dobrze, a przede wszystkim jest zdecydowanie zdrowszy.
Jesień to także czas sezonowych owoców. Dojrzewają jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie. Warto dietę urozmaicić o koktajle, musy, czy sorbety przygotowane bezpośrednio ze świeżych owoców. Mogą też być smacznym składnikiem sałatki owocowej, czy dodatkiem do porannej owsianki.
Również świeżo wyciśnięte soki owocowe, bądź warzywne, wypijane o poranku, dodają witalności, energii i są bogactwem witamin. To potężna dawka mikroelementów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizm.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz