Istnieje wiele gadżetów, które w kuchni niekoniecznie są specjalnie przydatne, ale które chcemy niejednokrotnie posiadać z myślą o specjalnych okazjach. Do takich gadżetów należy również deska do serów, która na co dzień w większości domów nie przyda się praktycznie, a jednak kupowana jest przez coraz większą rzeszę smakoszy serów pleśniowych i dojrzewających.

Deska do serów jest w zasadzie przede wszystkim gadżetem, bo sery – jeśli spożywamy je sami – możemy przygotować na dowolnym naczyniu. Z kolei, jeśli przychodzą do nas znajomi, wystarczająca do prezentacji w apetyczny sposób nabiałowych wytworów będzie zwykła deska. Sprawdźmy jednak, jak dobrać tę specjalistyczną oraz na co warto zwrócić uwagę podczas jej wybierania.

Określ kształt

Klasyczna deska do serów ma kształt okrągły, a co więcej – jest również obrotowa. To sprawia, ze osoby siedzące przy stole czy korzystające z deski serów podczas np. koktajlu są w stanie, bez dotykania produktów, jednocześnie obrócić deskę odpowiednim serem w swoją stronę. Znacznie ułatwia to sprawę, jeśli goście są rozsadzeni dookoła stołu i chcemy, aby każdy miał podobny dostęp do serów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, abyśmy wybrali bardziej klasyczną deskę prostokątną czy kwadratową. Dostępne są również nowoczesne deski trójkątne, które przypadną do gustu zwłaszcza osobom ceniącym sobie ciekawy design, a niekoniecznie uwarunkowane przez lata tradycje związane z prezentacją serów.

(ZOBACZ: Chcesz zostać koneserem wina? W co się wyposażyć?)

W zestawie z nożami

Do krojenia serów niezbędne są odpowiednie noże. Oczywiście, sery możemy pokroić w zasadzie wszystkimi nożami, które są dostatecznie ostre – to ostatnie jest niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku serów dojrzewających i twardych w strukturze. Jeśli jednak nie kroimy całego sera, a jedynie jego kawałek, resztę zaś pozostawiając w całości na desce, to dobrze, aby obok niej leżały odpowiednie noże. Nóż powinien być ząbkowany, a jeśli posiada dodatkowo odpowiednią końcówkę pozwalającą na nadzianie kawałka ukrojonego sera i przełożenie go na swój talerz – mamy zestaw idealny. Alternatywą dla takiego rozwiązania są rzecz jasna wykałaczki. Co więcej, warto położyć też kilka serwetek do oczyszczenia noża z bardziej miękkich i klejących gatunków sera.

Najlepszy bambus

Najlepiej zainwestować jest w deskę drewnianą, odpowiednio impregnowaną i przeznaczoną do kontaktu z żywnością. Wszystkie deski specjalistyczne spełniają na pewno te oczekiwania. Dobrym wyborem będzie deska bambusowa, która jest bardzo higieniczna, nie namnaża bakterii, a jednocześnie nie przesiąka zapachami i może być użytkowana również w innych celach, np. do prezentacji wędlin.

Jeśli zależy nam na dobrej prezentacji warto zainwestować w deskę która będzie przyciągać wzrok gości. Deski do serów oraz kamienie można zobaczyć na Designer.ski. Warto zapoznać się z ich ofertą, możliwe że znajdziesz tam coś dla siebie.