Kuchnia staropolska nie gościa na stołach statystycznych Polaków nie dlatego, że jest zbyt skomplikowana do przygotowania, ale dlatego, że Polacy w ogóle jej nie znają. Staropolskie zwyczaje przygotowywania dań zupełnie różnią się od tych współczesnych, a przyprawy dodawane wtedy i teraz to dwa zupełnie inne światy.
Mięso
Większość ludzi w dawnej Polsce dosyć rzadko spożywała mięso ze względu na zawirowania polityczne i społeczne, jakie często były udziałem niższej klasy ludności. Osoby zamożne gościły mięso na swoim stole zdecydowanie częściej. Można rzec, że tradycyjna kuchnia staropolska to kasze gryczane i jaglane, kapusta z grochem, żur, chleb, masło i piwo. Rosół przybył do domostw zdecydowanie później.
Na zamożniejszych stołach można było uświadczyć bigosy, które ze współczesnym daniem niewiele miały wspólnego, ponieważ nie zawierały ani grama kapusty – było to zwykle mięso z dzika, jarząbka lub jakiejkolwiek ryby drobno posiekane z dodatkiem przypraw. Nie brakowało też dań kontrowersyjnych, gdzie zwierzęciu otwierało się gębę, wlewało się na żywca ocet i czekało, aż biedne się w tym udusi, potem zamarynuje, a potem pięknie upiecze.
Powiew starej Polski
Najlepsza restauracja w Krakowie nie serwuje dań brutalnie przygotowanych, ale za to skupia się na tym, co ze staropolskiej kuchni jest zdecydowanie najbardziej godne zastosowania. Restauracja pod Baranem oferuje potrawy przygotowane z duchem dawnej Polski, gdzie liczyła się jakość oferowanych składników potraw, ich pieczołowite i wartościowe przygotowanie oraz przyprawienie jedynie tym, co Polska posiadała – bez żadnych domieszek zagraniczności. Kiedyś nie było to kwestią wyboru, a jedynie braku dostępności przypraw innych niż polskie. Teraz podyktowane jest to szacunkiem do tradycji i do jedynej polskości, jaką przy odrobinie wysiłku i serca uda się przywrócić do życia po to, aby poczuć w ustach smak jedzenia, jakie żywiło naszych przodków, zapewniając im niesamowitą przyjemność nie tylko zapełniającą brzuch, ale też relaksującą ducha.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z serwisu pkt.pl
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz